Sık Sorulan Sorular

  • AHŞABIN SAĞLIKLI OLDUĞU DOĞRU MU?

    Ahşabın insan sağlığı için yaşanan mekanlarda kullanımının alternatiflerine göre daha uygun olduğu bir efsane değil bilimsel bir gerçektir. PVC, MDF gibi yapay malzemelere göre ahşabın sağlık açısından başlıca yararları;


    Bünyesindeki rutubeti verip alarak iç mekanda rutubeti dengelemesi ("nefes alması"),

    Kullanım esnasında Formaldehit gibi zehirli maddeler yaymaması,

    Yangın esnasında Dioksin gibi zehirli gazlar yaymaması,

    Üstün ses ve ısı yalıtımı,

    Psikolojik sıcaklığı,

    Olarak sayılabilir.

  • AHŞABIN DÜŞMANLARI NELERDİR?

    Tabii ki yapay pencere ve kapı üreticileri! Şaka bir yana ahşap, en eski inşaat malzemelerinden biri olarak, işlenmesinin kolaylığı, hafifliği, mukavemeti, ses, ısı ve elektrik yalıtımı gibi mükemmel özelliklerine rağmen aynı zamanda biyolojik bir madde olduğundan aşırı rutubet, sıcaklık ve tuz gibi dış etkenlerle çeşitli bozulmalara uğrar. Ahşaba uygulanacak çeşitli koruma işlemleri onu bu dış etkilere karşı korur. Ahşabın birçok biyolojik düşmanı da vardır. Mantarlar, bakteriler ve böcekler. Bunlardan bazıları ahşabın tamamen yok olmasına bazıları ise sadece görüntü bozukluklarına neden olur. İlk bakışta bu özellikler size kötü gelebilir. Ancak bir de ormanda büyüyen ağaçların hiç yok olmadığını düşünün! Ahşap "doğada yok olabilen" bir malzemedir. "Çöpü" yoktur. İstendiği zaman ona, onu sonsuza kadar yaşatacak tasarım ve teknolojiyi uygulayabilir, istediğimiz zaman da yakabilir ya da çürümeye terk edebiliriz.


    Fırında kurutulmuş malzemeyi uygun yüzey işlemleriyle zararlılara karşı ilaçlayan Arbor, kullandığı özel boyalarla malzemenin kullanım esnasında nem oranında dış ortama bağlı yükselmeyi kontrol altında tutarak tüm bu zararlılara karşı gereken önlemi alır.

  • OLASI BİR YANGINDA AHŞABIN TEPKİSİ DİĞER MATERYALLERE GÖRE NASILDIR?

    Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD'de kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşaına gidilmekte, Almanya'da gene aynı nedenle çelik konstrüksiyonlar ahşap kaplanmaktadır. Yangınlar üzerine yapılmış araştırmalar ve derlenmiş istatistikler taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yangının başlama nedeni genellikle ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir. Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik yapı (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına çok kısa süre dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.